Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΠΕΙΣ - ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα ρωτήθηκαν τα παιδιά 
για το θέμα με το οποίο θα ήθελαν να ασχοληθούμε, 
ένα μέλος της ομάδας μας είπε ότι ήθελε να μάθει για τις Άλπεις.
Σήμερα λοιπόν τα παιδιά είδαν φωτογραφίες από τις Άλπεις, συγκρίναμε τα μέρη που βλέπαμε με τα αντίστοιχα της Ελλάδας 
και άκουσαν την ιστορία του εντελβάις.


Το όνομα εντελβαίς προέρχεται από το γερμανικό Edel (που σημαίνει ευγενής) και Weiss "λευκό".
"Το εντελβάις που λέγεται και αστέρι των Άλπεων, είναι ένα λουλουδάκι άγνωστο στην Ελλάδα. Το βρίσκει κανείς στις Αλπεις, στις απότομες πλαγιές ανάμεσα στους βράχους και τα χιόνια. Μοιάζει με ασημένιο αστεράκι χωρίς καθόλου άρωμα. Στην Ελβετία υπάρχει ένας θρύλος για το Εντελβάις που τον διηγούνται οι κάτοικοι της όμορφης αυτής και σχεδόν πάντα χιονισμένης χώρας της Ευρώπης. 
Υπήρχε κάποτε στην πιο ψηλή βουνοκορφή ανάμεσα στα χιόνια και στα σύννεφα ένας πύργος που έμενε η βασίλισσα του χιονιού. Ήταν πολύ όμορφη , ντυμένη πάντα στα λευκά με ξανθά μαλλιά , σχεδόν διάφανη. Αλλά και η καρδιά της ήταν σκληρή και ψυχρή σαν το πάγο. 
Πολλοί κυνηγοί των Άλπεων είχαν ακούσει για τον πύργο και τη βασίλισσα του χιονιού κι είχαν την περιέργεια να τη γνωρίσουν. Μερικοί από αυτούς σκαρφάλωναν στις απότομες επικίνδυνες και χιονισμένες βουνοκορφές για να φτάσουν κοντά στο πύργο. Μα δεν μπόρεσαν να δουν την βασίλισσα του χιονιού. Τα ξωτικά τους προλάβαιναν, ορμούσαν και τους γκρέμιζαν στα παγωμένα βάραθρα. Αλλά και η όμορφη βασίλισσα δεν αισθανόταν κανένα οίκτο για αυτούς τους δυστυχισμένους. Ποτέ δεν είχε πονέσει η ψυχρή καρδιά της. 

Κάποτε ένας νέος όμορφος κυνηγός αποφάσισε να δοκιμάσει κι αυτός την τύχη του. Να ανέβει στην πιο ψηλή κορυφή των Άλπεων για να συναντήσει την βασίλισσας του χιονιού 
-Μα τι πας να κανείς τον συμβούλεψαν οι φίλοι του. Από όσους προσπάθησαν να φτάσουν τον πύργο δε γύρισε κανείς ... 
Μα ο νεαρός κυνηγός δεν άκουσε κανέναν. Έτσι ξεκίνησε ένα πρωί και άρχισε να σκαρφαλώνει τις απότομες πλάγιες και μετά από ώρες κατάφερε να φτάσει στην πιο ψηλή κορφή. Και τότε αντίκρισαν τα μάτια του ένα λαμπρό και κάτασπρο πύργο, ήταν ο πύργος της βασίλισσας του χιονιού  Επιτέλους τον είχε βρει! Αλλά να που τον περίμενε μια ακόμα ανέλπιστη τύχη. Εκείνη τη στιγμή άνοιξε μια πόρτα του πύργου και βγήκε μια πεντάμορφη γυναίκα. Ήταν τόσο όμορφη που του έκοψε την ανάσα ...ήταν η βασίλισσα του χιονιού 
Ο νεαρός κυνηγός όταν συνήλθε κάπως από την ταραχή,  τη συγκίνηση και το θαυμασμό του, αποφάσισε να προχωρήσει μερικά βήματα ακόμα και να της μιλήσει , αλλά δεν πρόλαβε ο δυστυχισμένος. Τα ξωτικά τον πήραν είδηση όρμησαν ξαφνικά όλα από παντού με άγριες κραυγές και πριν εκείνος μπορέσει να αμυνθεί τον έσπρωξαν και τον έριξαν κάτω από ένα βράχο ... 
Ο άτυχος νέος χτύπησε άσχημα στο κεφάλι του και ξεψύχησε αμέσως ... 
Η βασίλισσα του χιονιού, όταν απομακρύνθηκαν τα ξωτικά προχώρησε προς το μέρος του νεκρού νέου. Έφτασε κοντά του και στάθηκε να τον κοιτάξει. Για πρώτη φορά η καρδιά της δοκίμαζε την θλίψη και τον οίκτο. Για πρώτη φορά ο πόνος, αυτό το άγνωστο συναίσθημα έλιωνε τον πάγο που είχε σκεπάσει την καρδιά της. 
Πόσο λυπόταν αυτό το όμορφο παλικάρι που σκοτώθηκε για χάρη της και πόσο μισούσε τα ξωτικά!!!!! 
Από τα μάτια της κύλησαν για πρώτη φορά δάκρυα και σκόρπισαν πάνω στα χιονιά και στους βράχους. Αυτά τα δάκρυα έγιναν μικρά λουλουδάκια, σαν αστεράκια με ασημένια και απαλά σαν βελούδο πέταλα. Είναι τα εντελβάις.

Αυτό ήταν το πρώτο Edelweiss... το λουλούδι που αναπτύσσεται μονάχα στις υψηλότερες, πιο απόκρημνες και απόμερες κορυφές, στην άκρη της αβύσσου..
Από την ημέρα εκείνη χάθηκε η βασίλισσα του χιονιού, χάθηκαν και τα ξωτικά κι έγινε άφαντος ο λευκός πύργος τους . 
Το μόνο που έμεινε είναι ο θρύλος του εντελβάις, του μικρού αυτού λουλουδιού που οι κάτοικοι των Άλπεων δυσκολεύονται πολύ να το βρουν γιατί λένε ότι φέρνει τύχη σε όποιον το κρατάει πάνω του ..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου